NYHETER

MED PASSION FÖR ARBETET

Livet som artist – bland annat en ständig fråga om att få ekonomin att gå ihop.

– Man måste älska mycket. Man måste ha stor passion för sitt arbete, säger cirkusartisten Marta Chaves De Melo.

Det kommer ett varmt skratt från henne när hon besvarar påståendet att det verkar tufft att hela tiden vara aktiv och medveten om sin ekonomiska situation.

Det är svårt att få förståelse för hur viktigt det är att ta betalt för sitt arbete här i Sverige, tycker hon. Det kan handla om framträdanden på event eller att man ska hålla i en show vid en större middag.

Marta arbetar 40 procent på Göteborgs stad, Kultur i skolan, som cirkuspedagog. Det gör hennes vardag och ekonomi i grunden stabil.

Visioner och mål

Hon har också blivit duktig på att söka bidrag. När Creative Cluster och projektet Kultur och näring i samspel arrangerade sin första workshop för kreativa företagare i början av november var just bidrag och stipendier en fråga som kom upp. Det finns en lång rad organisationer och myndigheter som beviljar bidrag från offentliga medel men det är svårt och det krävs ganska omfattande arbete för att lyckas. Marta har blivit bra på det.

– Jag har lagt ner mycket tid på att söka bidrag och ibland har det gått och ibland inte. Det är svårt att veta eller förstå vad det är som styr när det lyckas eller inte.

Det är inte heller säkert att den som är duktig på att söka bidrag är en duktig artist. Marta Chaves De Melo upplever en orättvisa i Sverige där känslan är att mycket pengar går till arrangörer i Stockholm eller att sökande som är kända oftare beviljas medel. Det är klart att pengar ger utrymme för artister att bli duktiga, att kunna träna och repa ännu mer vilket behövs för att kunna göra.

Bilderna härifrån har vi fått låna av Mpire reklambyrå som är nystartade och har valt att etablera sig i Borås. Tack till er för de här bilderna!

Visioner och mål

– Tänk om man hade en producent som kunde sälja in föreställningarna och kunde få ekonomin att fungera så att vi artister kunde fokusera på att skapa bra konst.

Men att anlita en producent kostar mycket pengar för en frilansande artist eller en teatergrupp.

Marta Chaves De Melo kommer ursprungligen från Brasilien. Hon är utbildad på den nationella cirkusskolan i Rio De Janeiro. Hon lämnade Brasilien för tjugo år sedan och har sedan dess arbetat i Europa. Först sex år i Tyskland där förutsättningarna då var goda för artistlivet. Sedan 14 år lever hon i Sverige tillsammans med sin familj.

Facebook
LinkedIn
Instagram

BLI MEDLEM

Creative Cluster finns till för företag, organisationer, institutioner, myndigheter och enskilda individer som verkar inom de kreativa och kulturella näringarna.

MEDLEMSAVGIFTER

– Insatskapital 500 sek
– Betalas endast då du blir medlem i föreningen.
– Årlig medlemsavgift: 250 sek
– Årlig serviceavgift för företag med fler än 5 anställda: 2500 sek