NYHETER

NY SAJT FÖR CROWDFUNDING

Fler och fler funderar på crowdfunding för att finansiera en affärsidé eller ett projekt.

Den svenska nystartade sajten Mindora samlar och renodlar insamling till specifika idéer.

– Vi har varit igång i ungefär två månader och märker att intresset är stort för en ny svensk crowdfundingsajt. Jag tror personligen att det är tanken på att kunna ordna sin egen finansiering som skapar intresse.

På ett sätt är det fantastiskt att kunna ansöka om offentliga medel till sina olika kulturprojekt men samtidigt passar det inte alla att skriva ansökningshandlingar och uppföljningsrapporter.

– Med det som bakgrund vill vi vara ett alternativt sätt att skaffa finansiering, säger Fredrik Björhed.

Från början för kultur

Tillsammans med sin partner Andreas Chatzopoulos började han driva Mindora utifrån de bådas bakgrund inom olika musikscener, med fokus på företagare inom kreativa näringar. Då var tanken att skapa en tjänst för finansiering just av kulturprojekt.

– Ja, vi började med den tanken då det var den sfären vi själva kom ifrån och kände till. Idag har vi dock lämnat den inramningen och istället skapat en sajt som naturligtvis är öppen för all sorters projekt, säger Fredrik Björhed.

 

Sajten erbjuder en plats för den som vill använda crowdfunding. Man kan enkelt säga att man lägger upp en annons där projektet beskrivs och säljs in och visar upp vilka premier man erbjuder den som går in med pengar i projektet.

– Det här är ett premiebaserat system som innebär att givarna får någonting i gengäld av dem som driver projektet. Det kan handla om teaterbiljetter eller en skiva beroende vilken sorts projekt det är man vill samla in pengar till att förverkliga, förklarar Fredrik Björhed.

 För varje projekt sätts en slags ekonomisk deadline, ett målbelopp. Lyckas man nå upp i det målbeloppet man har sagt att man behöver för att kunna genomföra projektet, betalas pengarna ut till kampanjägaren. Annars återgår pengarna till dem som stöttade kampanjen.

Utan att blanda med bidrag

På den svenska crowdfundingmarknaden finns också andra sajter. Någon kombinerar crowdfunding med offentliga medel.

Här kan du läsa mer om crowdfunding:

mindora.se

fundedbyme.se

Facebook
LinkedIn
Instagram

BLI MEDLEM

Creative Cluster finns till för företag, organisationer, institutioner, myndigheter och enskilda individer som verkar inom de kreativa och kulturella näringarna.

MEDLEMSAVGIFTER

– Insatskapital 500 sek
– Betalas endast då du blir medlem i föreningen.
– Årlig medlemsavgift: 250 sek
– Årlig serviceavgift för företag med fler än 5 anställda: 2500 sek