25 november 2017

Cirkus på workshop

Thrillerförfattaren Ingrid Elfberg och ägarna till eventarrangören Hermans Lada besökte workshop nummer två på Textile Fashion Center den 22 november. Med hjälp av de här företagarnas berättelser satte träffen fokus på de ekonomiska förutsättningarna för arbete som författare och artist men också på samarbete som är viktigt mellan arrangörer och kommuner.

Många av regionens frilansartister lever med ekonomiska förutsättningar som är ganska svåra. Berättelserna handlar om att få ihop ekonomin och ofta är det knapert och ett arbete som tar tid och kraft från det kreativa skapandet.

För Creative Cluster och projektet Kultur och Näring i samspel som finansieras av Boråsregionen är det viktigt att få syn på hur det ser ut bland företagen för att kunna stötta i rätt riktning. Med på träffarna har både företagare och tjänstemän som arbetar med näringslivsfrågor och kulturfrågor varit. Här kan världarna mötas och villkoren bli tydliga.

Många kreatörer funderar på bidrag, både kring vilka bidrag som finns att söka men också kring det svåra i att söka befintliga bidrag. För Charlotte Svensson som arbetar som näringslivsutvecklare i Ulricehamns kommun och som dessutom är företagare på landsbygden är det viktigt att tänka att alla verksamheter på sikt behöver kunna fungera utan bidrag.

– Man behöver se på bärigheten i sitt bolag så att det fungerar utan att finansieras genom offentliga bidrag. Men frågan är ändå aktuell för artister eftersom det finns många medel att tillgå.

Marta Chaves De Melo är en av dem som har sökt bidrag till sin artistverksamhet i flera fall. Läs mer om Marta i det personporträtt som finns under taggen Person.

Grupp av människor på workshop