22 november 2017

Styr sitt företag med känsla

– Det som hjärtat känner är rätt, går oftast bäst.
Det säger Emil Gullhamn om sitt företagande som musiker, artist och låtskrivare. Snart är han aktuell med en talkshow tillsammans med författaren Anders Jacobsson. Och efter årsskiftet släpper han en ny skiva.

Efter succén med State of Drama, melodifestivalen och fullbokade spelningar kom nya beslut för frontfiguren Emil Gullhamn. Han har sedan ett tag tillbaka satsat på sin egen solokarriär. Som företagare inom den kreativa och kulturella näringen gör han många olika saker. Spelningar i olika konstellationer i kombination med till exempel föreläsningar blir till business för Emil Gullhamn. Just nu före jul spelar han till exempel på Grand tillsammans med några andra musiker.
– Jag har ofta tänkt på det, att jag ger jobb åt andra musiker som följer med mig. Kan jag boka en större spelning så kan jag också komma med fler musiker och det är ju väldigt bra för branschen här lokalt, säger Emil Gullhamn.

Tillsammans med musikern och låtskrivaren Marcos Ubeda har han ett pågående projekt som handlar om att släppa en ny låt varje vecka. Här jobbar de båda musikerna via Spotify där intäkter beror av hur många gånger deras låtar lyssnas på.

Emil har också det senaste arbetat med Barncancergalan och håller just nu på att arbeta fram en talkshow tillsammans med författare Anders Jacobsson. Det blir en turné där Emil Gullhamn intervjuar Anders Jacobsson och tolkar hans låtar.

Och samtidigt med spelningar och planering för framtiden håller han just nu på att spela in ett nytt album.

De samarbeten som Emil Gullhamn befinner sig i är sådana han skapat med människor han träffat. Han har inte strukturerat eller taktiskt nätverkat sig fram utan där hjärta fått styra blir det som allra bäst. Det kan finnas ett problem i att vara affärsmässig och konstnärlig samtidigt, tycker han.
– Det ena kan ta död på kreativiteten.

Emil Gullhamn deltog i november på en av de tre stycken workshop som Creative Cluster och projektet Kultur och näring i samspel tillsammans arrangerade.

Erik Gullham uppträder på scen